iVario 2-XS
Precyzja. Moc. Gotowość do pracy.
Warunki zewnętrzne: mała kuchnia, niewystarczające wyposażenie, brak wykwalifikowanych pracowników, ograniczony budżet. Warunki wewnętrzne: wysokie wymagania. Tutaj do gry wkracza inteligentna technologia. Która gotuje, smaży i frytuje. Nawet 4 razy szybciej i przy 40% mniejszym zużyciu energii w porównaniu ze sprzętami tradycyjnymi. Gwarantująca jeszcze więcej możliwości w kuchni i na talerzach za pomocą dwóch kadzi. Precyzyjnie, szybko, elastycznie.
Wydajność potrzebna w każdej nowoczesnej restauracji.

- Przegląd korzyści: Bezstresowe mise en place oraz elastyczność w trybie à la carte Wysoka wydajność produkcji i więcej czasu.
Mise en place.
Dzięki tej mocy uda się wszystko. Jednocześnie.
Wszystko zgodnie z planem, w ramach programu, przy pomocy listy kontrolnej. Dobra organizacja przy mise en place zapewnia bezproblemowy przebieg procesów, doskonałe rezultaty i niezawodne osiąganie celów. Wtedy przybywa dostawca a garnki z warzywami, makaronem i sosem deserowym pozostają bez nadzoru na palnikach. Byłoby dobrze mieć kogoś, kto mógłby się nimi zająć. Jak iVario 2-XS z iCookingSuite. Dania duszone, delikatne desery i dodatki udają się bez konieczności nadzorowania, nie przypalają się i nie kipią. A dzięki iVarioBoost zostają precyzyjnie dogotowane. Funkcja AutoLift umożliwia automatyczne wyjmowanie makaronu z wody po ugotowaniu.
- Innymi słowy Oto rozwiązanie techniczne i logistyczne, umożliwiające oszczędzanie czasu i kosztów pracowniczych, a jednocześnie inwestowanie w kreatywność.
Błyskawiczna obsługa à la carte.
Wydajna elastyczność.
Elastyczność ponieważ w restauracji „normalność” stanowi wyjątek. Ryby, mięso, warzywa. Krwiste, medium, wypieczone. Super ostre, bez soli. Wszystko teraz, wszystko jednocześnie, wszystko świeże, ale każda potrawa inaczej. Teraz kuchnie muszą produkować niezawodnie, szybko i wydajnie. Właśnie dlatego powstał iVario 2-XS. Dwie kadzie nieograniczone możliwości. Prosta koncepcja obsługi, moc z precyzją co do stopnia. Gwarancja różnych temperatur, do przyrządzania różnych potraw, z zastosowaniem różnych czasów. Bez konieczności nadzorowania, bez dodatkowego wyposażenia. Ale za to z pewnością osiągania niezawodnie pysznych rezultatów. Z zastosowaniem opcji iZoneControl można podzielić dna obu kadzi aż na cztery strefy. I uzyskać jeszcze większą elastyczność.
- Zawsze gotowy do pracy . Dwie kadzie gwarantujące elastyczność i nieprzerwaną gotowość do pracy. Również w przypadku najmniejszych ilości. Zapewniające najwyższą wydajność produkcji.
Wyposażenie dodatkowe.
Właściwe składniki gwarantujące sukces.
Muszą być wytrzymałe, być w stanie znieść ciężkie codziennie użytkowanie w kuchniach restauracyjnych wymogi te dotyczą zarówno koszy porcjujących, jak i podstaw, wózków na kosze czy szpatułek firmy RATIONAL. Dopiero oryginalne wyposażenie dodatkowe RATIONAL jest w stanie zagwarantować wyjątkowe rezultaty urządzenia iVario 2-XS i pełny zakres jego możliwości.
Cena podstawowa iVario 2-XS obejmuje: ramię do automatyki podnosząco-opuszczającej, kosze do gotowania i frytowania, gąbka do czyszczenia i sito..
- Oryginalne wyposażenie dodatkowe RATIONAL. Ułatwienia w pracy są zależne od przemyślanych akcesoriów.
Wystrój kuchni.
Odpowiedź na każde wyzwanie.
Na stole, powierzchni roboczej, centralnej wyspie do obróbki termicznej, w którą może zostać wbudowany: iVario 2-XS dostosowuje się do otoczenia. Można używać go i w dzień i w nocy, umożliwiając realizację mise en place i obsługę à la carte. Gwarantuje bezproblemową instalację, a dzięki zintegrowanemu odpływowi nie potrzeba nawet rynny odpływowej w podłodze. Dzięki temu podłogi nie są śliskie, a wykonywanie prac bezpieczniejsze. Tak samo w przypadku innych rozwiązań technicznych, dbających o kręgosłup, chroniących przed oparzeniami i ułatwiających pracę. Nawet gruntowne czyszczenie kuchni nie stanowi w przypadku iVario 2-XS żadnego problemu: urządzenie spełnia surowe wymogi normy IPX5.
- Zalety: Miejsce pracy dostosowujące się do potrzeb użytkownika i spełniające wszystkie wymagania.
iVario 2-XS.
Doskonałe rozwiązanie.
Niewielki, wydajny, gotowy do pracy i kompaktowy. iVario 2-XS zastępuje w restauracji wydającej do 100 porcji patelnię przechylną, kocioł i frytownicę. Lub gwarantuje uzupełnienie wyspy w kuchni stołówkowej. W znacznie bardziej przystępnej cenie, niż można by pomyśleć.Wielkie marzenia, duża kuchnia i potrzeba zastosowania takich opcji, jak gotowanie pod ciśnieniem? Zapraszamy do obejrzenia starszych braci iVario Pro o pojemności dwa razy 25 l, raz 100 lub raz 150 l.

| iVario | 2-XS |
|---|---|
| Liczba porcji | powyżej 30 |
| Pojemność użytkowa | 2 ×17 l |
| Powierzchnia do smażenia | 2 × 2/3 GN (2 × 13 dm2) |
| Szerokość | 1100 mm |
| Głębokość | 756 mm |
| Wysokość (włącznie z podstawą/szafką) | 482 mm (1080 mm) |
| Masa | 110 kg |
| Średnica przyłącza wody | R 3/4" |
| Średnica odpływu wody | DN 40 |
| Moc przyłączeniowa (3 NAC 400 V) | 14 kW |
| Zabezpieczenie (3 NAC 400 V) | 20 A |
| Opcje | |
| iZoneControl | ○ |
| Gotowanie w niskich temperaturach (w nocy, sous vide, konfitowanie) | ○ |
| WiFi | ○ |


Inteligentna regulacja, jednym przyciskiem. Z funkcją iCookingSuite, inteligencją gotowania w iVario Pro. Indywidualnie dostosowuje ona ścieżkę przyrządzania do konkretnej potrawy, prowadząc do osiągania pożądanych rezultatów. Uczy się od użytkownika, dopasowuje do jego przyzwyczajeń i wzywa, jeżeli konieczne jest podjęcie działania. Np. obrócenie steku. Nic się nie przypala ani nie kipi. Gotowanie w niskiej temperaturze, delikatne desery – wszystko to nie sprawia żadnego problemu, a dzięki AutoLift makaron jest nawet automatycznie wyjmowany z wody. A w razie konieczności nadania potrawom wyjątkowej nuty smakowej, użytkownik może zmienić przebieg przyrządzania.
Elastyczność – to podstawa również w ramach wyżywienia zbiorowego. W przypadku diet specjalnych, wyjątkowych życzeń i wyżywienia dla pracowników. Właśnie dlatego również w dużych kuchniach wymagane jest przyrządzanie mniejszych porcji. W tym celu została opracowana funkcja iZoneControl. Pozwala ona podzielić dno kadzi aż na cztery strefy, które można dowolnie dostosować pod względem wielkości, rozmieszczenia i kształtów. W jednej kadzi można przyrządzać identyczne lub różne potrawy. Jednocześnie lub z przesunięciem czasowym, z zastosowaniem tej samej lub innej temperatury. Można więc rozgrzać wyłącznie tę powierzchnię, która jest potrzebna. Pozwala to oszczędzić energię i koszty związane z funkcjonowaniem wielu innych sprzętów kuchennych.












Praca w kuchni: stres i pośpiech, potrawy muszą być gotowe jednocześnie i na czas. To wyzwanie logistyczne, któremu można sprostać z ołówkiem i kartką w ręku lub za pomocą odpowiedniego oprogramowania. Tak było dotychczas. Teraz zadanie to przejmuje iCombi Pro i iProductionManager: wystarczy umieścić potrawy na ekranie i od razu widać, które z nich można przyrządzać jednocześnie. Należy przy tym określić, czy proces przyrządzania ma być oszczędny pod względem czasu czy pod względem energii. System nadzoruje każdy załadunek osobno, aby inteligentnie dostosować czasy przyrządzania do ilości produktów i żądanych rezultatów. Można zadecydować, czy potrawy mają być gotowe w tym samym czasie lub czy ich produkcja ma zostać rozpoczęta jednocześnie. W każdym przypadku iCombi Pro sygnalizuje, kiedy poszczególne potrawy mają zostać umieszczone w komorze i gotowe: podano do stołu.