Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększenia Odporności to instrument na rzecz Odbudowy i Zwiększenia Odporności (Recovery and Resilience Facility – RRF), który służy odbudowie gospodarki po pandemii koronawirusa.
Przedsiębiorstwa otrzymają wsparcie w ramach pomocy de minimis na unowocześnienie lub dywersyfikację prowadzonej działalności, w tym:
- na inwestycje w bazę usługową lub produkcyjną, obejmujące w szczególności koszty: robót budowalnych, zakupu maszyn i urządzeń oraz wyposażenia, zakupu wartości niematerialnych i prawnych, działań związanych z zieloną transformacją, działań związanych z wykorzystaniem technologii cyfrowych
- na podniesienie kwalifikacji lub przekwalifikowanie pracowników
- na zakup usług doradczych o charakterze rozwojowym
Przykładowe wydatki
- sprzęt gastronomiczny
- meble kuchenne/ogrodowe
- klimatyzacja/wentylacja
- fotowoltaiki/pompy ciepła/magazyny energii
- roboty budowlane (w tym remont obiektu, budowa tarasu)
- budowa/rozbudowa ogródka gastronomicznego
- namiot gastronomiczny
Przykładowa dywersyfikacja
- rozszerzenie usług restauracji o usługi cateringowe
- rozszerzenie usług restauracji o usługi gastronomiczne świadczone na zewnątrz obiektu
- wprowadzenie nowych produktów/usług np. wyrobów o dłuższym terminie przydatności do spożycia
- rozszerzenie usług hotelu o organizację imprez okolicznościowych na zewnątrz obiektu
- rozszerzenie oferty hotelu o wypożyczalnię sprzętu wodnego
POMOŻEMY CI OTRZYMAĆ DOTACJĘ!
Dzięki naszemu wieloletniemu doświadczeniu pomożemy Ci otrzymać nawet do 540 000 zł dotacji na wyposażenie lub modernizację Twojej kuchni. Wartość inwestycji może osiągnąć 600 000 zł. Wkład własny zaledwie 10%.
Skontaktuj się z nami już dziś:
Hanna Stellmaszyk
tel. +48 662 799 515
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
PODSTAWA PRAWNA
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/214 z dnia 12 lutego 2021 r.
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiego do pobrania TUTAJ.
Projekt do pobrania TUTAJ.
KTO MOŻE SKORZYSTAĆ Z DOTACJI
Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa:
- z sektora HoReCa,
- które posiadają możliwość uzyskania pomocy de minimis (jej łączna wartość do 2024 roku przez ostatnie 3 lata liczone ciągiem nie może przekroczyć 300 000 Euro),
- prowadzą działalność w ramach wskazanych w regulaminie konkursu PKD: (18.01.2024 r. Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości opublikowała listę wspieranych kodów PKD: między innymi:
55.10.Z Hotele i podobne obiekty zakwaterowania
55.20.Z Obiekty noclegowe turystyczne i miejsca krótkotrwałego zakwaterowania
55.30.Z Pola kempingowe (włączając pola dla pojazdów kempingowych) i pola namiotowe
56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne
56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne
56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
56.29.Z Pozostała usługowa działalność gastronomiczna
56.30.Z Przygotowywanie i podawanie napojów) - które w latach 2020 lub 2021 odnotowały spadek obrotów w wysokości co najmniej 20%
(spadek obrotów należy rozumieć jako spadek przychodów ze sprzedaży towarów, produktów lub usług w ujęciu wartościowym obliczany jako stosunek łącznych obrotów zamkniętego roku obrotowego 2020 lub 2021 w porównaniu do łącznych obrotów z poprzedniego zamkniętego roku obrotowego odpowiednio 2019 lub 2020, jeżeli działalność Wnioskodawcy w 2020 roku była zawieszona przez co najmniej 6 miesięcy, Wnioskodawca wykazujący spadek obrotów w roku 2021, dokonuje porównania tego spadku w stosunku do roku 2019)